Keukenhof 2019

18 februari 2019

“Op zoek naar de kracht van lijnen”
Kunstenares uit Dedemsvaart exposeert op Keukenhof

Kunstenares Zus van Zand uit Dedemsvaart doet dit jaar weer mee met de beeldententoonstelling op Keukenhof in Lisse. Keukenhof krijgt de primeur met nieuw werk van haar, bestaande uit beelden, gemaakt naar model, van staal. De kunstenares maakt de beelden in samenwerking De Sprong Metaal in Nieuwleusen.

Modeltekenen
Vanuit haar atelier in Dedemsvaart ontwerpt Zus van Zand beelden van staal. De inspiratie hiervoor haalt ze uit onder andere haar tekenen naar model. “Ik ben in mijn werk altijd op zoek naar de kracht van lijnen”, legt ze uit. “Ik teken daarom veel naar model, want geen lijn van de mens is dezelfde. Kijken en dan verbeelden wat je ziet, dat is telkens weer een uitdaging.” En wie naar model kan tekenen, kan alles tekenen, volgens de kunstenares.

Keukenhof: Flower Power
Voor Keukenhof ontwierp Zus van Zand nieuwe beelden. Met het idee liep ze al een tijdje rond. Het thema van Keukenhof van dit jaar, Flower Power, deed de kunstenares besluiten om dat idee te realiseren. Zus: “In de jaren ‘60 van de vorige eeuw waren parken een geliefde plek om samen te komen. Naar het lentepark Keukenhof komen ook veel mensen, meer dan 1 miljoen, van over de hele wereld.”

Beelden van staal
Voor de realisatie van de beelden werkt Zus van Zand samen met De Sprong Metaal uit Nieuwleusen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in metaaltechniek. Eigenaar Ronald van Pijkeren: ”We hebben onder andere over een 4KW fiber laser in huis. Hier kunnen we staal, roestvast staal, aluminium, koper en messing mee snijden.”

De vertaling van de modeltekening naar een werktekening waar de laser mee uit de voeten kon, was nog wel even een puzzel. Om de sierlijkheid van de lijnen te behouden schetste Zus van Zand zelf de technische werktekening voor de computer gestuurde lasermachine. “Zo bleef het handschrift van de kunstenares behouden”, aldus Van Pijkeren. De beelden zijn gepoedercoat door AS Paint in Vriezenveen. Zus: “Ik koos voor de kleur wit om de serene en pure uitstraling van mijn beelden te versterken.”

Unieke uitgave
Ter gelegenheid van de beeldententoonstelling op Keukenhof ontwierp Zus van Zand van de twee beelden ook een kleinere versie in een oplage van 12. Klik hier voor meer informatie en aankoop.

Over Zus van Zand
Zus van Zand volgde opleidingen aan de Minerva in Groningen en het Sweelinck conservatorium in Amsterdam. Ze woont sinds kort in Dedemsvaart waar ze de ruimte heeft voor een atelier, werkplaats en grote tuin waar ze tentoonstellingen organiseert. Naast haar werk als kunstenares is ze ook communicatie adviseur en agile gecertificeerd in projectmanagement. In haar atelier traint ze bedrijven zichtbaar maken waarom en hoe ze doen wat ze doen. Zus: “Mijn motto is: als jij je zichtbaar maakt, kun je mij raken. En als jij mij raakt kunnen we ons verbinden. In de verbinding schuilt de kunst van het communiceren.”

Meer informatie
Keukenhof 2019 vindt plaats van 21 maart tot en met 19 mei 2019. Neem voor meer informatie over dit bericht contact op met Zus van Zand via 06 17 23 23 90.

Nieuws: Dedemsvaart

Nieuws: Dedemsvaart

Nieuws: Dedemsvaart