Vernissage in de Winkel van Sinkel

30 maart 2016

De wandvitrines in het Grand Café van de Winkel van Sinkel zijn sinds een week gevuld met posters van mijn Dansende Dames. Gisteren was de officiële opening van de expositie, de vernissage van mijn eerste echte grote expositie.

Jacqueline Duerinck: "Leuke speech van de baas van de Winkel en gezellige borrel. De dansende dames hangen er prachtig!"

Experiment
In februari was Maryse François, directeur van de Winkel van Sinkel, bij mij op bezoek in mijn atelier. Stilletjes hoopte ik op een expositie van de portretten van mijn Jazzheldinnen in haar Grand café. Maar bij binnenkomst viel Maryse´s oog op de behangvellen met schetsen van de dansende dames die ik in de open ruimte voor de ingang van mijn atelier had opgehangen. Daar zag ze wel een mooie expositie in. De schetsen bevonden zich echter nog in een experimentele fase. Samen brainstormden we hoe ik de schetsen verder kon uitwerken tot werken die geschikt waren voor de wandvitrines. Met een aantal ideeën namen we afscheid en spraken we af elkaar een maand later weer te spreken.

Alle dames op een rij
Om alle wandvitrines te kunnen vullen, moest het tot een productie komen. Ik ging met mijn kleine schetsen naar de mannen van SPANT Zeefdruk. Maar werk met een afmeting van 50 x 150 cm konden zij niet maken. Wel een kleiner formaat met bijvoorbeeld alle dames op een rij. We schoven wat met de dames heen en weer. Zo ontstond het idee voor de zeefdruk van 50 x 70 cm met zes dames op een rij. Voor de grote afdrukken, verwees SPANT me naar De Resolutie, een Utrechtse drukkerij met een goede reputatie.

Spiegelen
Edwin Schut van De Resolutie was direct in voor een overleg en stelde voor een kop koffie te drinken in de Winkel van Sinkel. Dan konden we meteen kijken wat er mogelijk was. Net als Sjaak en Rinus van SPANT dacht Edwin fantastisch mee. Hij kwam met het idee om de posters op de achterkant gespiegeld te printen. Zo zou je de tekening ook aan de achterkant zien zonder dat de lijnen door elkaar zouden lopen. Geweldig idee!

Dansende dames
Met een proefdruk, de schetsjes voor de zeefdruk en nog wat andere doeken toog ik een maand later naar Maryse François. Ze was nog even enthousiast. Sterker nog: behalve exposeren in de voorste twee vitrines wilde ze zestien posters, voor elke vitrinekast twee. Terwijl de drukpersen op volle toeren draaiden, bedacht ik een ophangsysteem waarmee de posters vrij konden hangen in de vitrines. Opdat de dames echt mee kunnen dansen op de deunen van de muziek.

Feestelijke opening
Vorige week woensdag waren de posters klaar en hebben we ze opgehangen in de vitrines. De voorste twee heb ik ingericht met verschillende schetsen die aan de posters vooraf gingen, een totaalbeeld van alle dansende dames en wat info over mezelf. Gisteren was de feestelijke opening, met dank aan de Winkel van Sinkel voor de gastvrijheid!