Kirchner: Paradijs in de bergen

08 februari 2016

Afgelopen vrijdag kreeg ik voor mijn verjaardag een museumbezoek cadeau. Ik koos voor het Singer museum in Laren waar momenteel een tentoonstelling over Kirchner wordt gehouden.

Die Brücke
Ernst Ludwig Kirchner (1880 - 1938) was de oprichter van de Duitse expressionistische kunstenaarsbeweging ´Die Brücke´. Het kunstenaarscollectief werd een groot succes. Toch viel ´Die Brücke´ uiteen. En toen de Eerste Wereldoorlog zich aankondigde in 1914, ging Kirchner naar het front. Een jaar later stortte de kunstenaar in. Hij werd uit dienst ontslagen en ging naar het sanatorium in Davos. Op deze periode in de Zwitserse Alpen zoomt de tentoonstelling in.

Dat Kirchner genoot van het vrije buitenleven, dat is terug te zien in zijn werk. De tentoonstelling toont mooie houtsnedes van Kirchner, krachtige schilderijen met groene bergen en spelende vrouwen bij een beekje. De Duitse expressionist blijft de rest van zijn leven samen met zijn vrouw in het naburige alpendorp Frauenkirch wonen en werken.

De Ploeg
Via Jan Wiegers, één van de oprichters van de Groningse kunstenaarsgroep ‘De Ploeg’, kwamen ook Nederlandse kunstenaars in aanraking met het werk van Kirchner. De beide expressionisten hadden elkaar leren kennen in het sanatorium en bleven contact houden. Bij thuiskomst wist Wiegers met zijn aanstekelijke enthousiasme de stijl van Kirchner zijn expressionisme over te brengen op zijn kunstvrienden, onder wie Hendrik Werkman, Jan Altink en Johan Dijkstra.

‘Ontaarde kunst’
In 1937 wordt Kirchner in het Derde Rijk vogelvrij verklaard. 600 van zijn werken worden in beslag genomen en een jaar later op de beruchte tentoonstelling van ‘ontaarde kunst’ vertoond. In datzelfde jaar pleegt Kirchner zelfmoord.

Singer museum in Laren
Een overzicht van Kirchners werk uit de ruim twintig jaar die hij in Zwitserland woonde, is nog tot en met 10 april 2016 te zien in Singer Laren.

Blog van Zus van Zand: Kirchner in Singer museum, Laren

Blog van Zus van Zand: Kirchner in Singer museum, Laren

Blog van Zus van Zand: Kirchner in Singer museum, Laren