100e Lid van Palet in Zwolle

17 september 2019

Na een 'proefperiode' en ballotage is Zus van Zand vandaag officieel toegetreden tot kunstenaarsvereniging Palet in Zwolle. In het Academiehuis werd ze door voorzitter Frida Hengeveld ingehuldigd in het bijzijn van een flink aantal Paletleden. Dit gebeurde tijdens de grote zomertentoonstelling van Palet, die t/m 25 september duurt.

Ballotage
Lid worden van Palet kan in principe iedereeen, maar er wordt wel een zeker niveau van nieuwe leden verwacht. Zus van Zand deed daarom vrijblijvend een aantal donderdagavonden mee met portret- en figuurtekenen, om de sfeer te proeven. Zoals de kunstenaarsvereniging ook zegt, werkt het werken in elkaars gezelschap heel inspirerend. Zus werkte al veel naar model in Utrecht, bij atelier STOK, maar na haar verhuizing naar Dedemsvaart zocht ze een tekenplek dichterbij huis. Die vindt ze nu in Zwolle want de ballotagecoommissie honoreerde haar aanvraag. "Zus werkt met een grote voorkeur en kracht in het gebruik van lijnen" en "leuk dat ze nieuwe materialen gebruikt", aldus de commissie.

Over Palet
Palet is de oudste kunstenaarsvereniging in Zwolle, in 1947 opgericht door een groep enthousiaste kunstenaars en kunstliefhebbers. De vereniging is nog even vitaal als in het begin, en heeft zich voortdurend verjongd en aangepast aan de nieuwe tijd. Dat is te zien aan het toegenomen gebruik van digitale technieken, zoals computer en iPad. Maar er wordt ook nog veel gebruik gemaakt van traditionele middelen, zoals olie-, acryl- en aquarelverf. Daarnaast worden grafische technieken beoefend, wordt er gebeeldhouwd, geboetseerd en keramiek gemaakt. Enkele leden ontwerpen sieraden.

Zomerexpositie
Na de inhuldiging bezocht Zus van Zand de zomerexpositie van Palet in Academiehuis de Grote Kerk in Zwolle waar leden van de vereniging recent werk tonen. De kunstenares was onder de indruk. "Het werk is van hoog niveau, heel divers en inspirerend, superleuk om te zien!" De groepstenstoonstelling duurt nog tot en met 25 september, van dinsdag t/m zaterdag 11.00 tot 17.30 uur. De toegang is vrij.


De foto's zijn gemaakt door Ger Breman, het beeld op de poster van de zomerexpositie is van Loek Koopmans.

Nieuws: Dedemsvaart

Nieuws: Dedemsvaart

Nieuws: Dedemsvaart