Dansende Dames in Zeeland

29 januari 2017

Zus van Zand doet van 17 tot en met 26 juni 2017 mee met Kunstschouw, een grote, internationale kunstmanifestatie in Zeeland. Drie manshoge beelden uit haar kunstproject Dansende Dames worden tentoongesteld. Om de beelden te realiseren, is Zus van Zand gestart met een crowdfundingcampagne op voordekunst.nl.

Zus van Zand
Zus van Zand is een Utrechtse kunstenares en werkt vanuit haar atelier in een voormalige school in Tuinwijk. Een wand hangt vol met modeltekeningen. “Ik teken bijna wekelijks naar model, bij atelier STOK op de Bemuurde Weerd”, vertelt de kunstenares. “De schetsen die ik dan maak, inspireren me tot het maken van weer ander werk.” Na een modeltekensessie met een dansend model ontstond haar kunstproject: ‘Dansende Dames’.

Kunstschouw in Zeeland
In Zeeland krijgt Zus van Zand nu de mogelijkheid om haar Dansende Dames manshoog de ruimte te bieden. Ze is door de kunstcommissie geselecteerd om deel te nemen aan de kunstmanifestatie Kunstschouw. Op het erf van rijksmonument ‘De Drie Wilgen’ in Ellemeet op Schouwen-Duiveland heeft de kunstenares een mooie plek toegewezen gekregen. Zus: “In februari ga ik op locatiebezoek en ontmoet ik de andere kunstenaars die ook op die plek gaan exposeren.”

Vrouwenemancipatie
De Dansende Dames bestaan uit een reeks lijntekeningen die staan voor ‘vrijheid’ en ‘beweging’. De kunstenares wil met haar werk duidelijk maken dat die beide niet vanzelfsprekend zijn. Zus: “Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat wij vrouwen (passief) kiesrecht kregen. Honderd jaar geleden kreeg Nederland pas haar eerste vrouwelijke hoogleraar, Johanna Westerdijk. In Utrecht. Het is ook nog maar 60 jaar geleden dat getrouwde vrouwen handelingsbekwaam werden geacht.”

“Met de Dansende Dames houd ik de vrouwenemancipatie op mijn manier, als beeldend kunstenaar, op de agenda.”

Er is al veel bereikt, vindt de kunstenares, maar pas bij volledige gelijke rechten tussen mannen en vrouwen, is de vrouwenemancipatie af. Zus van Zand is niet de enige die dit vindt. Ook mensen als Jet Bussemaker, minister van OCW en de Utrechtse hoogleraar Arbeidseconomie Joop Schippers vindt ze aan haar zijde. Waar zij het onderwerp op de politieke agenda houden, maakt de kunstenares het onderwerp zichtbaar met haar beelden. “Met mijn werk hoop ik anderen te inspireren ook aandacht te blijven richten op de vrijheid en gendergelijkheid.”

Crowdfunding
Om de beelden te kunnen maken, gaat de kunstenares samenwerken met metaallasser Nils van Went, van Scrap Design. Voor de financiering van de beelden is ze nu een crowdfundingcampagne gestart op voordekunst.nl. Met mooie tegenprestaties, variërend van een setje kaarten en een zeefdruk van de Dansende Dames tot de aankoop van een van de beelden, wil Zus mensen uitnodigen tot het doneren van een klein of groter bedrag om zo de benodigde 7.000 euro op te halen. De campagne is te vinden op www.voordekunst.nl loopt tot en met 11 maart 2017.

Utrechtse kunstenares Zus van Zand doet mee met grote internationale 
            kunstmanifestatie Kunstschouw

Utrechtse kunstenares Zus van Zand doet mee met grote 
             internationale kunstmanifestatie Kunstschouw

Utrechtse kunstenares Zus van Zand doet mee met grote internationale 
            kunstmanifestatie Kunstschouw

Perscontact
via firma: 06 17 23 23 90
Wil je op de hoogte blijven van het nieuws van en over Zus van Zand? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!