Positiespel

8 augustus 2017

WEURO 2017 - Oranjevrouwen Kampioen!

Terwijl onze leeuwinnen voetbalgeschiedenis schreven, groeide het commentaar over het vrouwenvoetbal. Meestal positief maar – helaas – soms ook negatief. Nogal wat mannen uit de voetballerij stoeiden met het succes van het vrouwenelftal. Zo vindt oud-keeper Ronald Waterreus dat het vrouwenvoetbal vooral ‘dartel over het veld rennen’. Bij de Tafel van Kees stelde voetballer Perez dat je bijna als een seksist wordt neergezet als je het vrouwenvoetbal niet prachtig vindt.

Andere wereld
Maar, het vrouwenvoetbal en mannenvoetbal zijn twee verschillende dingen, zegt Fresia Cousiño Arias, presentatrice van Ajax TV, op de site van Voetbalprimeur. Ik ben het, niet verwonderlijk, met haar eens. Als je vrouwen vergelijkt met mannen, dan neem je ons vrouwen niet serieus. Wij vrouwen zijn, jawel, anders dan mannen. Fysiek zeker, mentaal naar alle waarschijnlijkheid ook als je goed naar Foppe de Haan had geluisterd gisteren in het programma Jinek. Daarin zei hij onder andere: “Bij mannen speelt er meer eigenbelang. Daar zit geld en daar zitten zaakwaarnemers achter. Andere wereld.”

Wij vrouwen zijn soms te nederig
Bondscoach Wiegman

Ga iets doen
Bondscoach Wiegman was de enige vrouw onder de bondscoaches van de laatste vier. Tegen de Volkskrant zei ze: “Wij vrouwen zijn soms te nederig”. Wiegman vindt dat we vrouwen een kans moeten geven, maar vooral goede trainers. Ze moedigt vrouwen daarom aan om zich te bekwamen en kaderfuncties te vervullen: “Ga iets doen in het vrouwenvoetbal”. Dat vrouwen goed posities in kunnen nemen, dat heeft de bondscoach ons de afgelopen weken laten zien met haar vrouwenelftal. Dat stimuleer en juich ik toe. Met mijn kunstproject: Dansende Dames. Want de vrouwenemancipatie is al ver gevorderd en dat moeten we vieren, maar ze is nog niet af.

Perscontact
via firma: 06 17 23 23 90
Wil je op de hoogte blijven van het nieuws van en over Zus van Zand? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!